Skocz do treściSkocz do menu

Filharmonia Świętokrzyska, Kielce


Opis inwestycji

Konkurs SARP, jednoetapowy, realizacyjny, otwarty.
Projekt konkursowy na opracownie szczegółowej koncepcji architektonicznej budynku filharmoni w Kielcach przy ul. Żeromskiego 12.
Formę zaprojektowanego budynku kształtowały następujące zasadnicze elementy:
  • Portyk arkadkowy o wysokości równej wysokości do gzymsu budynku stojącego w narożniku ulic Żeromskiego i Głowackiego powtarzający wiernie rytm historycznej elewacji budynku dawnych koszar
  • Zasadnicza bryła filharmonii w formie szklanej „puszki” wydzielającej część przestrzeni publicznej w formie foyer otaczającego umieszczoną wewnątrz, wydzieloną masywnymi, okładanymi kamieniem ścianami, bryłę Sali głównej.
  • Wydłużona dwukondygnacyjną bryła położona wzdłuż granicy działki zawierająca pomieszczenie Sali kameralnej, a także funkcje obsługi foyer (kawiarnie i pomieszczenia sanitarne ) oddzielona od przestrzeni foyer długa ścianą obłożoną kamieniem o podziałach okładziny przypominających pięciolinie, widoczna z różnych poziomów foyer i tworzącą wraz ze ścianami głównej Sali zasadniczy element wystroju plastycznego wnętrza foyer.
  • Budynek zaplecza administracyjno garderobianego trzykondygnacyjny w formie litery c otaczającej dziedziniec gospodarczy i bezpośrednio stykający się z zapleczem estrad.
Głowna sala miała umożliwić realizacje zarówno koncertów symfonicznych jak i form teatralno operowych oraz konferencji i sympozjów . Od strony ul. Żeromskiego w rejonie strefy wejściowej zaprojektowano funkcje towarzyszące; kawiarnię z możliwością niezależnego wejścia z ul Żeromskiego , sklep muzyczny oraz kwiaciarnię. 

Koncepcja budynku zakładała osiągniecie efektu plastycznego poprzez użycie i różnorodne zestawienie następujących podstawowych materiałów: kamień, szkło, drewno, beton,•tynk oraz cegła.
Koncepcja wystroju wnętrz przewidywała kontrast pomiędzy surowym w wyrazie wystrojem wnętrz publicznych gdzie dominuje monumentalizm i surowość betonowych kolumn balustrad i stropu z ciepłym w odbiorze wykończeniem sal gdzie dominuje stonowana faktura drewna oraz tapicerka foteli widowni w kolorze grafitowym tworząc tło dla występujących artystów.

 

Tagi projektu: usługi kultury

< poprzedni projektnastępny projekt >